TIPS | STUDEREN VOOR TENTAMENS

by - 11/09/2014

School, you love it or you hate it. Om eerlijk te zijn ga ik ook niet voor mijn plezier naar school, maar ik ga toch, omdat ik weet dat een diploma essentieel is tegenwoordig. Omdat school niet leuk is, maar wel nodig, heb ik vandaag wat studeertips voor jullie, zodat je een stuk gemakkelijker je tentamens haalt!
Afgelopen week had ik tentamenweek, misschien heb jij het ook al gehad of moet het nog komen, maar hier mijn tips om zo goed mogelijk voorbereid je tentamens te maken.

Tip 1: plannen
Een schema maken als je moet leren is onmisbaar. Hier creëer je overzicht mee voor jezelf, zodat je het gezegde 'ik zie door de bomen het bos niet meer' vermijdt. Schrijf op wat je allemaal moet doen, hoe lang je daar nog de tijd voor hebt en plan zo in wat je wanneer gaat doen. Hang dit boven je bureau met eventueel de data gemarkeerd, zodat je precies ziet wat je op welke dag moet doen. Maak deze planning wel realistisch, anders heb je moeite met de uitvoering en lukt het niet.

Tip 2: begin op tijd
Op tijd beginnen is voor velen heel lastig. Dat eeuwige 'dat doe ik morgen wel' tot het te laat is en je in de knoei komt. Dus probeer tijdig te beginnen. Dit hoeft geen weken of maanden te zijn, maar als je weet dat je over 10 dagen 3 tentamens hebt, moet je zo snel mogelijk beginnen zodat je genoeg tijd hebt en niet alles in één keer hoeft te doen.

Tip 3: vermijd afleidingen
Afleiding tijdens het leren is heel frustrerend. Muziek, mensen om je heen die praten of die tv-serie die je zo graag wilt zien. Om zo goed mogelijk te kunnen leren heb je concentratie nodig, en de één doet dat beter in stilte en de ander heeft het liefst muziek aan. Zorg in ieder geval dat je in een rustige omgeving zit, met weinig indrukken en afleiding zodat je je goed op je werk kunt focussen.

Tip 4: ga op tijd naar bed
Dit kun je onzin vinden, maar slaap is heel belangrijk bij het leren. In je slaap sla je de dingen op die je geleerd hebt, geef je je hersenen rust en kun je de volgende dag weer uitgerust verder leren. Slaap je niet, dan put je je zelf en je hersenen uit, waardoor de kans groot is dat je de volgende dag moeite hebt met dingen onthouden en dit wil je natuurlijk niet. Dus ga op tijd naar bed! Je hebt ongeveer 7 uur slaap nodig, dus slaap ook niet meer dan dit zodat je de volgende dag weer fris en fruitig verder kunt.

Dit waren dan mijn tips! Ik heb er nog veel meer, maar als je je aan deze 4 houdt, gaat het zeker goed komen met je tentamens. Deze tips klinken misschien wat voor de hand liggend, maar geloof me, ze werken echt!

Heb jij nog tips voor het leren van tentamens?

Lots of love,

Kelly 

You May Also Like

5 reacties

 1. Genoeg drinken, pauze houden en stoppen als je te moe bent of het idee hebt dat er niks meer in gaat, want het heeft geen zin om langer dan 3 uur te leren: je hoofd zit dan te "vol"..
  X

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tijdens het studeren zijn alle tips altijd welkom, zelf gaat het studeren niet altijd even vlot bij mij ;-) liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijne tips, vooral dat op tijd naar bed! Als ik tot laat doorleer ben ik de dag erna heel gaar en lukt het me niet meer om me te concentreren

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik moet ook altijd opletten dat ik niet afgeleid word... youtube en tv zijn toch wel een stuk leuker dan leren xD

  BeantwoordenVerwijderen